T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Vali Ömer Faruk COŞKUN Mısır Hasat Törenine Katıldı

Yayın Tarihi : 3.08.2018

İlimizde en geniş üretim alanına sahip tarla bitkisi olan dane mısırda birinci ürün hasadının başlaması sebebiyle Müdürlüğümüzce bir tören düzenlendi.

Alahanlı Köyü'nde düzenlenen etkinliğe Vali Ömer Faruk COŞKUN, Vali Yardımcısı Metin ESEN, İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Osmaniye Ziraat Odası Başkan V. Hüsamettin KESKİNER, Alahanlı(Sakızgediği) Köy Muhtarı Ali KARAKOYUN, teknik personeller, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Tören Ramazan ARISAN'a ait tarlada biçerdöver ile mısır hasadının izlenmesi ve Sayın Valimizin biçerdöver ile hasada eşlik etmesiyle başladı. Ardından üreticilerle bir araya gelen Vali COŞKUN; "Çiftçilerimize bereketli bir yıl diliyorum. Bu vesileyle hatırlatmış olalım; hasat sonrası anızlar yakılıyor maalesef…bundan vazgeçilmelidir. Bilim adamları ve konu uzmanları anız yakmanın zararlı olduğunu belirtiyorlar. Biz de buradan tekrar hatırlatmış olalım. Anızları yakmayalım. Bereketli ve kazançlı bir hasat sezonu dilerim " dedi.

İlimizdeki mısır tarımı ile ilgili bilgi veren İl Müdürümüz SAĞLAM ise " Geçen yıl ilimizde 404.247 dekar alanda dane mısır ekilmişti. Ancak bu yıl 2000 dekar civarında azalma olup 402.964 dekar alanda mısır ekilmiştir. Bu yıl iklim verilerinin iyi gitmesi sebebiyle verimde artış gözlendiğinden rekoltede fazla bir düşüş beklemiyoruz. Geçen yıl 538.813 ton dane mısır alınmıştı bu yıl da beklentimiz 537.673 ton civarında dane mısır olmasını bekliyoruz. Burada bir konuyu vurgulamak istiyorum, aynı tarlaya üst üste mısır ekilmesi verimde düşüşlere sebep olmaktadır. Münavebeye (ekim nöbetine) önem vermek gerekiyor. Dane mısır topraktan en fazla azot kaldıran yani en fazla azota ihtiyaç duyan bir üründür. Baktığımızda 21-24 kg/da azota ihtiyaç duyuyor. Alternatif ürün olabilecek olan pamukta 14- 16 kg/da yerfıstığında 4-6 kg/da , yine alternatif olan soyada 2-2,5 kg/da gibi bir ortalama azot ihtiyacı var. O yüzden çiftçilerimizden isteğimiz devamlı münavebe içerisinde bir ekim yapılmasıdır. Şu anda burada biçimi yapılan alanda 1500 kg/da verim bekliyoruz. İnşallah çevre katliamı, organik madde katliamı dediğimiz anız yakma olayı olmaz. Gelirken gördük bir çiftçimizi, çok güzel bir şekilde hasat ettiği alanı yakmadan toprağı işliyordu. Dönüşte ona teşekkür edeceğim. Anız yakılmayan alanlarda %20-25 arası verim artışı olabiliyor. Anızla birlikte geleceklerini de yakmasınlar. Zaten sıcak ve nemli bir yerde yaşıyoruz. Bir de anız yakıldığında büyük bir çevre kirliliğine sebep oluyor. Sağlık açısından da zararlı. Çiftçilerimizden ricamız anızları yakmasınlar, sap parçalama makineleri dağıtmıştık, onunla güzelce parçalayıp toprağa karıştırsınlar.  Çiftçilerimize bol bereketli bir sezon diliyoruz." dedi.

Tören köy halkı tarafından üzüm, incir, sıkma ve ayran ikram edilmesinin ardından köyün sorunlarının dinlenmesiyle sona erdi.