T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Gününde slogan "Hedef Sıfır Açlık" oldu

Yayın Tarihi : 24.10.2018
Her yıl 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde, 1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş yıldönümü kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler takviminde yer alan ve tüm dünyada en çok kutlanan günlerden biri olan bu günde, 150'yi aşkın ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler; dünya çapında açlık çeken insanlarla ilgili farkındalığı arttırarak açlığa son vermeye yönelik çalışmaları hızlandırmayı, herkes için gıda güvenliğini ve iyi beslenmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Ülkemizde 38. Dünya Gıda Günü, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ himayelerinde İstanbul'da bir etkinlikle kutlanmış olup, bu yılın teması "Eylemlerimiz geleceğimizdir. 2030'a kadar Dünya'da açlığa son vermek mümkün." olarak belirlenmiştir. Bu yılki Dünya Gıda Günü'nün amacı,  "Sıfır Açlık"  hedefine ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademinin bir araya gelip,  bu hedefin hala mümkün olduğunu tüm dünyaya hatırlatmak ve açlık konusunda farkındalığı artırmaktır.
İlimizde Dünya Gıda Günü etkinliği olarak Osmaniye Özel Bilge Atabey Okulunda düzenlenen etkinlikte Müdürlüğümüzde görevli Gıda Yüksek Mühendisi Onur TENEKECİ tarafından ilköğretim öğrencilerine bir seminer verilmiştir. Seminerde Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Seminerde bu yılın teması olan " sıfır açlık " konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Dünyada açlıkla mücadele edilmesine duyulan ihtiyaç yeniden arttı. Küresel olarak bir süredir düşüşte olan kronik açlık ve dengesiz beslenme oranları, tekrar tırmanışa geçti. Bu durum, açlıkla mücadele sürecinde uzun yıllar boyunca elde edilen kazanımları tehdit ediyor.
Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen, her dokuz kişiden biri kronik açlık çekiyor. Dünyada aşırı derecede yoksulluk çeken insanların yaklaşık %70'i kırsal bölgelerde yaşıyor. Bu insanların çoğu tarımla geçiniyor. Her yıl açlık nedeniyle ölen kişi sayısı; sıtma, verem ve AIDS nedeniyle ölen kişi sayısı toplamından daha fazladır. Her yıl dengesiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti 3,5 trilyon dolar düzeyindedir. Bebek ölümlerinin yaklaşık %45'i yetersiz beslenmeyle ilişkilidir. 1,9 milyar kişi dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Her yıl 3,4 milyon kişi aşırı kilodan dolayı hayatını kaybediyor.
Tüm dünyada üretilen gıdanın üçte biri, kayba uğramakta ya da çöpe atılmaktadır. Gıda kayıp ve israfının küresel maliyeti yaklaşık 1 trilyon dolardır. Bu maliyet, sanayileşmiş ülkelerde yaklaşık 680 milyar dolar düzeyindeyken gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar olmaktadır.
"Açlığa Son" hedefi herkesin görevidir ve tüm insanların faydasınadır. Devletler, kuruluşlar, çiftçiler ve özel sektör; Açlığa Son hedefine ulaşmada önemli rol oynayabilir; fakat bu hedefe tek başlarına ulaşmaları mümkün değildir. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu hedefe ulaşmak için herkes dünyadaki kaynakları daha akıllıca kullanmalı, besin değeri yüksek diyetler uygulamalı, israfı azaltmalı, daha sürdürülebilir yaşam tarzları benimsemeli, hedefleri gerçekleştirme konusunda fikir ve görüş paylaşımında bulunmalıdır.