T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ayşehanım Yerfıstığı Çeşidinin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi Başladı

Yayın Tarihi : 13.02.2020

Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin çiftçilerimize ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca, İl Müdürlüklerinin Araştırma Enstitüleri ile işbirliği yapması suretiyle tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri hazırlatılmakta ve uygulanmaktadır.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce Osmaniye Merkez ve Kadirli ilçelerimizde uygulanmak üzere "Milli Yerfıstığı Çeşidimiz Ayşehanım'ın Yaygınlaştırılması" isimli bir yayım projesi hazırlanmıştır. 22.500 TL bütçeli olan projemiz Bakanlığımızca kabul edilmiş olup proje 2020 yılı içerisinde yürütülecektir. Proje ortağımız Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'dür.

Proje kapsamında 2020 yılı içerisinde proje açılış toplantısı, çiftçi toplantısı, Ayşehanım yerfıstığı çeşit demonstrasyonu, çiftçi inceleme gezisi, tarla günü ve broşür dağıtımı gibi eğitim yayım faaliyetleri yapılacaktır.

İlimizde yerfıstığı yetiştiriciliği ile ilgili en önemli problemlerden birisi çiftçilerimiz tarafından sertifikalı tohum kullanımının azlığıdır. Bunda en büyük etken piyasada Amerikan orjinli NC-7 dışında sertifikalı yerfıstığı tohumu bulunmamasıdır. Bu çeşidin de piyasada yeterince tohumluğu bulunmamaktadır. Bundan dolayı yerfıstığı üreticilerinin büyük kısmı orijini, kalite ve verim sınıfı belli olmayan yerfıstığı tohumu kullanmaktadır.
            Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2018 yılında tescil edilen "Ayşehanım" çeşidi projemizde kullanılacak olup bu çeşidin verim ve kalite değerleri NC-7 ile karşılaştırılacaktır. Bu çeşidin NC-7'den daha iyi bir performans göstermesi halinde bu milli çeşidimiz ilimizde yaygınlaştırılacaktır. 

Ayşehanım Yerfıstığı Çeşidinin bazı önemli özellikleri şunlardır:

Tescil ettiren kuruluş ve tescil yılı      : Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Adana, 2018

Büyüme ve gelişme formu                 : Yarı yatık

Yaprak rengi ve iriliği            : Yeşil, orta

Meyve verim potansiyeli                    : 400-450 kg/da

Olgunlaşma gün sayısı                       : 140-160 gün

1000 dane ağırlığı                              : 900-950 g

% iç oranı                                           : %70-75

Dane rengi, şekli ve iriliği                  : Açık pembe, silindirik, büyük

Çerezlik kalitesi                                 : Lezzetli ve iri tohumlu olduğu için çok iyidir

Diğer çeşitlere benzerlik durumu       : Tüm özellikleri bakımından NC-7'ye çok benzer