T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ KAPSAMINDA İLİMİZDE BULUNAN EKMEK VE EKMEK ÇEŞİDİ ÜRETEN İŞLETMELERİN DENETİMLERİ ARTTIRILMIŞTIR

Yayın Tarihi : 2.4.2020

Bakanlığımız Gıda Güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar, gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolünü kamudan aldığı yetki ile eksiksiz yürütmektedir.
Son günlerde Dünyada pek çok ülkede yaşanan yeni Koronavirüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durum, yeterli önlemi almakta geciken ülkelerde kayıpların artmasına neden olmuştur. İlimizde olumsuzlukların yaşanmaması için gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan Kontrol Görevlilerinin özverili çalışmaları ile öncellikle, evlerimizin olmazsa olmazı olan ekmeklerimizi üreten Ekmek Fırınlar olmak üzere tüm gıda işletmelerimize yönelik denetimlerimiz sıklaştırılmıştır.
Ekmek Fırınlarında, yapılan kontrol ve denetimler kapsamında özellikle;
• Gıda Hijyen Yönetmeliği hükümlerinin sağlanıp sağlanmadığı,
• Fırınlarda Çalışan Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, ateşli hastalığı olanların en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvuru yapması sağlanmalı
• Üretim yerinde hijyen bariyerlerinin yapılması,
• El ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olduklarının kontrolü,
• Lavabo, duvar, zemin, tavan ve üretim alet ve ekipmanlarının ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının işletme tarafından artırılması,
• Koruyucu tedbirler kapsamında özellikle gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske ve bone kullanmalarının sağlanması,
• Ekmek alış-verişinde özellikle ekmekle para gibi viral etkeni taşıyabilecek materyalle temasının engellenmesi gerekli hassasiyetin gösterilmesi
• Üretim, dağıtım, perakende satış yerlerinde ise, lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak dezenfektan ya da belli oranlarda çamaşır suyu içeren solüsyonların kullanılması, konusunda bilgilendirme ve kontroller yapılmıştır.