T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi Kapsamında Tuzak Dağıtımı Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 17.07.2020

            Akdeniz Meyve Sineğine karşı Bakanlığımız 2015-2019 yılları arasında Ulusal Mücadele Projesi başlatmıştır. Bu projede Akdeniz meyve Sineği mücadelesi ile ilgili olarak teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin arttırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması sonuç olarak zararlı ile daha etkin mücadelenin yapılabilmesi hedeflenmiştir. Buna bağlı olarak iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan AMS ile bulaşık olmayan sağlıklı, kalıntı olmayan, güvenilir meyve üretimi ile çevre ve insan sağlığının korunması amaçlanmaktadır.

          Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından turunçgil üreticilerimize meyve sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı. İl Müdürlüğümüz bahçesinde düzenlenen dağıtım programına Osmaniye Valimiz Sayın Dr. Erdinç Yılmaz katıldı.

         İl Müdürümüz Recep Bulut proje ile ilgili verdiği bilgilendirmede; " Bu yıl İl Müdürlüğümüz tarafından projesi yapılan biyoteknik mücadele kapsamında 1.000 adet Akdeniz Meyve Sineği Kitlesel Yakalama Tuzağı Osmaniye Valiliği Özel İdare bütçesinden turunçgil üreticilerine verilmek üzere satın alınmıştır. Tamamı Özel İdare bütçesinden karşılanan kitlesel yakalama tuzakları 30 çiftçi 250 dekar alanda kullanacaktır." Dedi.

            Programın devamında Ziraat Mühendisi Demet Başaran üreticilere meyve sineği konusunda bilgi verdi. Akdeniz meyve sineğinin verdiği zararın büyük bir ekonomik kayba neden olduğunu belirten Başaran, doğal dengenin korunması için bu tür biyoteknik mücadele yöntemin tercih edildiğini söyledi. Başaran, sözlerinin devamında meyve sineği tuzağı konusunda üreticilere teknik bilgi verdi.

            Verilen bilgilerin ardından Osmaniye Valimiz Sayın Dr. Erdinç Yılmaz, üreticilere meyve sineği kitlesel yakalama tuzaklarını dağıttı. Vali Yılmaz burada yaptığı konuşmada, "Bugün, ilimizde turunçgil üreticilerimize Akdeniz meyve sineği tuzaklarının dağıtımını yaptık. Projede emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Tüm üreticilerimize verimli ve bol bereketli bir yıl diliyorum. Üreticimize her zaman destek olacağız." dedi.

            Programın son bölümünde Akdeniz meyve sineği tuzaklarından birkaçını ağaçlara asan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, üreticilerle bir süre sohbet ederek, bereketli bir yıl diledi.

Söz konusu Proje Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi, Osmaniye ile Merkez ve Toprakkale ilçesi, Hatay ili Erzin, Dörtyol, Arsuz, Samandağ ve İskenderun ilçesi, Mersin ili Tarsus ilçesi ve Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde yürütülmektedir.

Proje kapsamında 2019 yılında Bakanlığımız tarafından turunçgil üreticilerine vermek üzere 500 da 2.000 adet kitlesel mücadele tuzakları gönderilmiştir. Ayrıca 2019 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından projesi yapılan biyoteknik mücadele kapsamında 1.000 adet Akdeniz Meyve Sineği Kitlesel Yakalama Tuzağı Özel İdare bütçesinden turunçgil üreticilerine verilmek üzere satın alınmıştır. Toplam 86 çiftçimize 750 dekara 3000 adet kitlesel yakalama tuzağı dağıtılmıştır.

Biyoteknik mücadelede amaç seçici olmaları ve toksik olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi korur, uygulandığı zararlıyı hedef aldığı için yararlı organizmalar üzerinde herhangi bir azaltıcı etkisi görülmez, meyvelerde kalıntı problemi yaşanmaz.

           Ayrıca biyoteknik mücadele kapsamında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerimize dekara 80 TL destek verilmektedir.

          Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı kullanılacak "Biyoteknik Tuzak Sistemi" üç bileşenden oluşacaktır. Bunlar tuzak, cezbedici (feromon) ve insektisittir.