T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tahıllarda Erken Hasat Sebebiyle Ürün Kaybına Dikkat!

Yayın Tarihi : 27.07.2020

Gelişen dünyada ve ülkemizde insan beslenmesinin en büyük temel gıdası, tahıl ve tahıl ürünleridir.

Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıl ekimine ayrılmış olduğu halde, tahıl üretimine hala ihtiyaç duymaktayız. Artan dünya nüfusu tahıl üretiminde verimi ve sürekliliği zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan nedenleri mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir.

Tahıl üretiminde kayıplara sebep olan en önemli etken ise erken hasat (rutubetli ürün)'den kaynaklı ürün kayıplarıdır. Son yıllarda bölge çiftçilerimiz tahılları erken hasat etmeye başlamıştır. Erken hasatta tahılda kalite düşmekte, yüksek nem oranı özellikle depolama sürecinde böceklenme ve küflenmeye yol açmaktadır. Ek kurutma, çok fazla havalandırma ve ilaçlama desteğine ihtiyaç olmaktadır. Bu da verimi düşürerek ülke ekonomisini etkilemektedir.

Bu kapsamda, ekonomiyi bu denli etkileyen ürün kaybının en aza indirilmesi için erken hasat konusunda ilimiz çiftçilerinin zamanında hasada önem vermesi gerekmektedir. Bunun neticesinde kayıplar en aza indirilerek daha fazla ürün ve daha fazla ekonomik getiri sağlanacaktır.