T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AYÇİÇEĞİNDE EKİM ALANLARI GENİŞLİYOR: 225 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Yayın Tarihi : 2.6.2021

​      Türkiye'nin geçen yılki ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 11'ini gerçekleştiren Adana ve Osmaniye'de rekoltenin bu yıl 225 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

     Çukurova`da, fiyatı ve verimiyle üreticisini memnun eden ayçiçeğinde ekim alanları genişliyor.

     Geçen yıl 6 milyon 508 bin 696 dekardan alınan 1 milyon 900 bin tonluk Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 11`ini gerçekleştiren Adana ve Osmaniye`de ayçiçeği, bu yıl da tarlaları süsledi.

     Adana`da geçen yıl 603 bin 723 dekardan 195 bin 429 ton, Osmaniye`de de 51 bin 434 dekardan 16 bin 680 ton ürün elde edildi.

     Ayçiçeğinden, yaklaşık 620 bin dönümde ekilen Adana`da 200 bin ton, Osmaniye`de de 92 bin dekardan 25 bin ton rekolte bekleniyor.

     Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Recep BULUT , ilimizde ayçiçeği ekiminin geçen seneye göre arttığını söyledi.

      İl Müdürümüz Recep BULUT; "Ayçiçeği ilimizde 15 yıldır gündeme gelen ve çiftçimizin alıştığı bir ürün. İlimizde, yer fıstığı ve soya gibi ürünler dolayısıyla yağ sanayisi güçlü. Bunlara alternatif ürünlerden bir tanesi ayçiçeğidir. En önemli nedeni de buğday alanlarında dekara 300 kilogram ürün alınan yerlerde 150-200 kilogram ayçiçeği aldığınızda buğdaya göre hemen hemen iki katı gelir elde ediyorsunuz. Yani kıraç arazilerde buğdayın alternatif ürünü ayçiçeği. " dedi.