T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OSMANİYE’DE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 7.07.2021

Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı  Dr. Ersin DİLBER, Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Recep BULUT, Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürü Yardımcısı Dr. Serdar EYMİRLİ, Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Zararlıları Bölüm Başkanı DR. Adalet HAZIR ayrıca ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Recep BULUT, Akdeniz meyve sineği ile mücadelede il bazında tüm paydaşlarla birlikte yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini belirtti.

Osmaniye'de tarımsal verimliliğin arttırılması yönünde yapılacak tüm faaliyetleri önemsediklerini ifade eden Recep BULUT, " Zararlı ile mücadelemizin amacına ulaşması ve başarı sağlanması için, Akdeniz Meyve Sineğinin konukçusu olan meyve türlerinde, kültürel mücadele, biyoteknik (tuzak) mücadele ve kimyasal mücadele ile birlikte entegre mücadele prensipleri doğrultusunda toplu mücadele yapılması büyük önem taşımaktadır.

Akdeniz Meyve Sineğine karşı yapılacak mücadele, komşu bahçelerle birlikte toplu bir şekilde yapılmalıdır. İlaçlamalar, Zehirli Yem Kısmi Dal (ağaçların güney-güneydoğu bölgesine 1m2 alana, bir sıra boş bir sıra dolu) şeklinde uygulanmalıdır. Üreticilerimizin kimyasal mücadelede kullanacağı ruhsatlı bitki koruma ürünlerini, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken sürelere riayet ederek uygulamaları gerekmektedir. Akdeniz Meyve Sineği ile kimyasal mücadeleye, kullanılan aktif maddenin özelliğine göre hasada 7-10 gün kalana kadar devam edilmelidir. " dedi.

Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin Tarım ve Orman Bakanlığının Bitki Sağlığı Yıllık Mücadele Programında da yer aldığını hatırlatan Recep BULUT, " Akdeniz Meyve Sineğine karşı etkin mücadele yapmak ve yapılan mücadelenin başarıya ulaşmasını sağlamak, bir sonraki yıla aktarılacak olan popülasyonun önlenmesi için kimyasal (ilaçlı) mücadele ile birlikte, Bahçelerde cezbedici tuzakların kullanılması (Biyoteknik Mücadele) Hasat sezonu sonunda, bahçelerde dökülen ve dalda kalan meyvelerin toplanarak imha edilmesi, bahçelerin kış döneminde 5-10 cm derinliğinde sürülmesi gerekmektedir. (Kültürel Mücadele).Üreticilerimiz ile birlikte diğer paydaşların da bu konuda sorumluluk almaları ve kendi çalışma alanlarında gereken tedbirleri uygulamaları, yapılan bu mücadelenin başarısını arttıracaktır." şeklinde konuştu.

Görüş alışverişiyle devam eden toplantıda, Akdeniz meyve sineği ile mücadelede önleyici tedbirlere yönelik bilgilendirme faaliyetleri detaylarıyla ele alındı.