T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SAHİPLİ KEDİ, KÖPEK VE GELİNCİKLERE MİKROÇİP TAKILACAK PETVET VE EVCİL HAYVANLARIN KİMLİKLENDİRİLMESİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Yayın Tarihi : 15.09.2021

Osmaniye'de Ev Hayvanı Kayıt Sistemi  (PETVET)  ve Evcil Hayvanların Kimliklendirilmesi Protokolü imzalandı. Protokol kapsamında sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılacak.

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Yönetmelik kapsamında sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, sahipli kedi ve gelincikler ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınmaya başlandı ve ev hayvanların kayıtlarının tutulacağı Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) faaliyete geçti.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) çatısı altında Ev Hayvanı Kayıt Sistemi  (PETVET)  oluşturularak devreye alınmış olup,'www.tarbil.gov.tr'  adresinden erişim sağlanabilmektedir. İl Müdürlüğümüz ve Osmaniye Veteriner Hekimler Odası ile protokol imzalanarak serbest veteriner hekimler tarafından uygulanacak mikroçipler TVHB aracılığıyla odalara veya serbest veteriner hekimlere tahsis edilecektir" denildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Recep BULUT, "Kedi, Köpek ve gelinciklerin kimliklendirme işlemi;  TVHB ile İl/ İlçe müdürlüklerimiz tarafından temin edilecek mikroçipler kullanılarak gerçekleştirilecek, " dedi.

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanacak; 31 Aralık 2021 tarihine kadar her yaştan sahipli kedi,  köpek ve gelinciklere mikroçip Uygulanarak,  yönetmelikte belirtilen tanımlama süresine bakılmaksızın kayıt işlemlerinin yapılacağını açıklayan Recep BULUT,  "Bu kapsamda,  İl Müdürlüğümüz ve Osmaniye Veteriner Hekimler Odası arasında 10 Eylül 2021 tarihinde İl Müdürlüğümüz binasında bir protokol imzalanmıştır.  Protokol ile sahipli evcil hayvanların odaya bağlı 6343 sayılı Kanun'la faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlerin de kimliklendirme faaliyetinde bulunmalarının önü açılmıştır.  Bu kapsamda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve serbest veteriner hekimler tarafından sahipli kedi,  köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanarak akabinde pasaport düzenlenecektir.  Bu uygulama pasaporta sahip bilgileri,  sahip değişiklikleri, aşılamaları ile cerrahi müdahaleleri gibi bilgiler işlenebilecektir. Bu sayede can dostlarımız artık sokağa atılamayacak,  kedi ve köpeğini sokağa atan şahıslara da idari para cezası uygulanacaktır.

Aynı zamanda Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu PETVET veri tabanlı kayıt sistemi ile tüm sahipli kedi köpekler veri tabanına kaydedilerek;  başta kuduz hastalığı olmak üzere zoonoz kaynaklı  (hayvandan insana geçen)  hastalıkların kontrol altına alınması sağlanacaktır.  Protokolün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.