İlimizde 2015 yılı Nisan ayında Kozabirlik'ten temin ettiğimiz 4 paket ipek böceği yumurtaları Düziçi İlçemiz Yarbaşı Beldesinde bulunan 3 çiftçimize (Şükran COŞKUN, Ali GÜLCAN, Fahri MART) verilmiş ve gerekli bilgiler üreticilerimize aktarılmıştır. Çiftçilerimiz ipek böceği yetiştirmek için bu yıl kendi imkânları dâhilinde ipek böceklerinin bakımlarını yapmaktadırlar. İl Müdürlüğümüz teknik personelleri ipek böceği yetiştiriciliğinin her aşamasında üreticilerimize gerekli bilgileri aktarmaktadır.
İpek böceği yumurtaları Kozabirlik tarafından üreticilere inficar ettirilmiş (kuluçka işlemi gerçekleştirilerek) olarak verilmektedir. İpekböceği yumurtaları bölgemizde nisan ayı başında inficar ettirilerek üreticilere teslim edilmektedir.
İpekböcekçiliği, ipekböceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve kozadan ipek ipliğine işleninceye kadar süren bir tarımsal faaliyet olarak sürdürülmektedir. Bir kutu ipek böceğinin beslenmesi için yaklaşık 450-500 kg dut yaprağı gerekmektedir. İpek böceği yaprakların yaklaşık %90 kısmını 5. yaş dönemlerinde yerler. Yapraklar böceklerin boyutlarına göre ilk üç yaşta kıyılarak, 4. yaşta filiz şeklinde, 5. yaşta dal olarak verilmektedir.
Türkiye'de üretilen ham ipeğin tamamına yakını ipek halı dokumacılığında, bir bölümü de giyim-kuşam, ev eşyaları, nakış-dikiş, ameliyat ipliği olmak üzere iç piyasada tüketilmektedir.
İpekböceği yetiştiriciliğinde, 35 - 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği yapan birçok aile, yılda 4-5 kutu ipekböceği yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışmaktadır.
Türkiye'de ipekböceği yetiştiriciliği yaş koza üretiminin %80'i Antalya, Ankara, Bursa, Bilecik, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Sakarya illerinde gerçekleştirilmektedir.