Demonstrasyon Amaçlı Kızılcık Fidanı Dağıtımı Yapıldı
Osmaniye'de Meyve Üretimini Geliştirme Projesi çerçevesinde Bakanlığımız bütçesiyle Yalova İlinden getirtilen Sertifikalı Kızılcık Fidanı Dağıtımı yapıldı. Fidanların boyları 120-150 cm olan tüplü %50'si Erolbey (77) ve %50'si Yalçınkaya (77) çeşitlerinden olan 200 adet fidan temin edilerek Merkez İlçe, Hasanbeyli, Bahçe ve Düziçi'nin yaylalık vasfında bulunan köylerindeki çiftçilerimize demonstrasyon amaçlı olarak dağıtımı yapılmıştır. Özellikle Küllü ve Yarpuz (Cebel) köylerimizde demonstrasyon yapılmaktadır.
Amacımız, İlimizde (Aşılı) Kızılcık Meyvelerinin kalitesinin ne derece yüksek olduğunun ve piyasa değerinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerimize bu ürünü tanıtmak ve gelecekte gelir getirici alternatif bir ürün olmasını sağlamaktır.
Kızılcık Fidanı Hakkında;
İnsanlık var olduğu yıllardan beri beslenme amacı ile yöresel olarak bazı meyvelerden yararlanılmaktadır. Bu meyveler arasında çok yüksek değerlerde vitamin ve besin maddesi içeriği olan kızılcık da bulunmaktadır. Unutulmuş meyveler diye adlandırılan bu meyvelerin potansiyel değerinden yararlanılması amacı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler bir program başlatmışlardır.
Türkiye birçok meyvenin anavatanı ya da orijin merkezidir. Bu meyvelerden biri de kızılcıktır. Kızılcık meyveleri vitamin C içeriği bakımından çok zengindir. Vitamin C içeriği portakalınkinin yaklaşık iki katıdır. Kızılcık ayrıca birçok mineral maddeler ve tanen içerir.
Ekolojik İstekleri;
Kızılcık meyveleri sıcakta çabuk olgunlaşır, irileşir, verim artar. Soğuklara dayanıklıdır. Ortam sıcaklığının minimum -37 c olduğu yerlerde zarar görmez. Bunun yanında gölgeli yerlerden de hoşlanır, çok aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenir.